Medicina.ovo.bg | Болници, Клиники, Лечебни Заведения - КОЛИТ

МедицинаБГ

КОЛИТ

Колит ( Colitis )

Колит – описание

Под понятието колит се разбира възпаление на дебелото черво (колона). Разнообразни са причините, които могат да доведат до колит, включително инфекции, нарушено кръвоснабдяване, автоимунни реакции.
Дебелото черво събира и съхранява излишните продукти от храносмилането. То представлява мускулна тръба, която с помощта на перисталтични движения изтласква отпадните материи към ануса с последващото им отделяне. След попадане на храната в стомаха, тя се смила на каша и от там постъпва в тънките черва. Тук става абсорбцията на всички важни за организма хранителни вещества. Когато течното съдържимо попадне в дебелото черво, то се смесва с мукуса и нормалната бактериална флора в червото. Вътрешният слой на колона е покрит с лигавица, която абсорбира вода и електролити, с което се подпомага оформянето на изпражненията. Този вътрешен слой на дебелото черво е мястото, където се развива възпалението при колит.
Подобно на всеки друг орган, дебелото черво се кръвоснабдява от артерии, които донасят кръв,богата на кислород и хранителни вещества. Заболявания, които намаляват кръвоснабдяването на дебелото черво, могат да предизвикат възпалението му.

Колит – причини и видове

Възпаление на колона може да предизвикат разнообразни заболявания и инфекции.
- Инфекциозен колит
Вируси и бактерии могат да предизвикат развитие на колит. Повечето от инфекциите са предизвикани от консумация на заразена храна или „хранителни отравяния”. Чести бактериални причинители са Shigella, Salmonella, E.coli, Campylobacter. Тези инфекции могат да предизвикат кървава диария и значителна дехидратация.
Паразити като Giardiaмогат да предизвикат значителна диария. Причинителят може да попадне в организма при поглъщане на заразена вода от реки, езера и басейни, както и от заразени кладенци и цистерни.
Псевдомембранозният колит се причинява от бактерията Clostridium difficile. Това състояние се наблюдава често при хора, които са били на антибиотична терапия. Антибиотикът нарушава нормалната чревна флора и позволява развитието на клостридиите. Бактериите продуцират токсин, който предизвиква диария, често съпътствана от повишаване на температурата.
- Исхемичен колит
Артериите, кръвоснабдяващи дебелото черво, са както всички останали в тялото. Те също имат склонност към стесняване, дължащо се на атеросклероза. Когато тези артерии се стеснят, се нарушава кръвоснабдяването на червото и то може да се възпали. Нарушаване на кръвоснабдяването може да настъпи и поради механични причини. Това се наблюдава при волволус, при който червото се усуква около оста си. А също и при инкарцерирала (заклещена) херния, при която част от червото се заклещва в своеобразна торбичка на коремната стена и така се нарушава кръвоснабдяването на засегнатия участък. При хора, които са с повишен риск от намален кръвоток към дебелото черво, исхемичен колит може да настъпи при драстично спадане на кръвното налягане – при шок, анемия, дехидратация. Исхемичният колит протича със значителна болка, повишена температура и кървави изхождания.
- Възпалително чревно заболяване
Съществуват два вида възпалително чревно заболяване – улцеративен колит и болест на Крон. Счита се, че улцеративният колит е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува дебелото черво и предизвиква възпаление. Този вид колит започва от ректума и постепенно може да се разпространи в останалата част на дебелото черво. Симптомите включват коремна болка и кървави изхождания. Болестта на Крон може да засегне всяка част от храносмилателната система – от хранопровода и стомаха, през тънките и дебелото черво до ректума. Често се наблюдава мозаечно разпределение на засегнатите участъци, които са заобиколени от здрави.
- Микроскопичен колит
Две заболявания се отнасят към тази група възпаления на колона – колагенозен колит и лимфоцитен колит. При тези заболявания, възпалението се предизвиква от отлагане в стените на дебелото черво на колаген или лимфоцити. Най-честият симптом при тях е воднистата, некървава диария. Микроскопичният колит е рядко срещано заболяване, засягащо предимно жени в напреднала възраст. Причината е неизвестна, най-вероятно са намесени автоимунни процеси.
- Химичен колит
При внасяне на химични вещества в дебелото черво чрез клизма, то може да се възпали и увреди.

Колит – симптоми

Симптомите при колит зависят от вида на заболяването, но най-общо при колит се наблюдава коремна болка и диария.
Други симптоми, които не са задължителни са:
- Кръв в изпражненията. Понякога тя може да се дължи на кървящи хемороиди. Въпреки това обаче, наличието на кръв в изходените материи не е нормално явление и трябва да се търси лекарска помощ.
- Тенезми – наличие на непродуктивни и болезнени напъни за изхождане.
- Коремната болка може да се появява на пристъпи, които водят до диария, след което болката намалява. Болките могат да бъдат и непрекъснати.
- Повишена температура, втрисане и други белези на инфекция и възпаление.

Колит – диагноза

Поставянето на диагнозата започва с подробен разказ на пациента за неговите симптоми. Значение има началото на коремната болка и диарията, характера им, връзка с прием на определена храна или лекарства, други съпътстващи симптоми. Важно значение има наличието на кръв в изпражненията, тъй като то не е нормална находка и може да насочва както към колит, така и към рак на дебелото черво.
Данните за минали заболявания също имат значение. Някои вредни навици и заболявания могат да са причина за периферна съдова болест или стесняване на съдовете – тютюнопушене, високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет. Те могат да доведат до развитие на исхемичен колит.
След оформянето на подробна анамнеза, следва извършване на физикален преглед. Вниманието е насочено към коремната област. Лекарят търси белези на болезненост, опипващи се формации и уголемени органи, като далак, черен дроб, бъбреци. Съществено значение има извършването на ректално туширане. Въпреки,че е неприятно, това изследване може да докаже наличие на тумор в областта на ректума, както и да даде представа за вида на изпражненията.
Следва извършване на лабораторни изследвания. Те включват пълна кръвна картина (ПКК) и диференциална кръвна картина (ДКК). Те дават информация за наличие на анемия в резултат на кървене, както и за наличие на инфекция. При продължителна диария се изследват електролитите калий и натрий, които най-често са понижени. Важно значение има вземането на проба от изпражненията, с последващо микробиологично изследване и търсене на причинителя на инфекцията.
Ако не може да се установи причина за колит, се обсъжда извършването на колоноскопия. Това става с помощта на гъвкава тръба с камера, която се въвежда през ануса и се оглежда хода на дебелото черво. Изследването позволява вземането на биопсия и патологичното изследване на материала. Колоноскопията е важно скринингово изследване за рак на колона, особено в случаите, при които кръвта в изпражненията не се обяснява с друго заболяване.
Друго изследване, което се прилага за диагностициране на колит, е рентгеново изследване с контраст, най-често иригография. При него след почистване на червата със специален разтвор, се прави клизма с контрастно вещество. След това се прави рентгенова снимка на корема и се визуализират червата.
В изследването на дебелото черво може да се използват компютърна томография и ядреномагнитен резонанс.

Колит – лечение

Лечението на колит зависи от причините, довели до появата му. При много случаи е достатъчно симптоматично лечение, включващо повишен прием на течности и лекарства за контрол на болката. При тежките случаи може да се наложи интравенозна рехидратация и други интервенции.
- Инфекциите, които водят диария и колит в някои случаи може да се нуждаят от антибиотично лечение. Вирусните инфекции се нуждаят от поддържаща терапия с течности. Някои бактериални инфекции, като салмонелната, също не се нуждаят от антибиотици. Тялото успява да се освободи от тях със собствени сили. Други причинители на колит, като Clostridium difficile, се повлияват от антибиотично лечение.
- Възпалителни чревни заболявания като улцеративния колит и болестта на Крон се контролират с комбинация от медикаменти. В началото се прилагат противовъзпалителни лекарства и ако те не са достатъчни, може да се включат лекарства, потискащи имунната система. В много тежките случаи може да се наложи хирургично лечение за отстраняване на засегнатите части от дебелото и тънките черва.
- Лечението на исхемичен колит отначало е поддържащо с интравенозна рехидратация, за осигуряване на покой на дебелото черво и предпазване от дехидратация. Ако не се възстанови достатъчен кръвоток към червата, може да се наложи хирургично отстраняване на части от червото, които са били лишени от кръвоснабдяване дълго време.
- Повечето случаи на колит протичат с диария и коремна болка. Тези симптоми обикновено се повлияват успешно от почивка, течна диета и обезболяващо средство при нужда. С добър ефект при болката са парацетамол и ибупрофен. Ефективно лекарство за контролиране на диарията е лоперамид.
- Някои растителни средства се прилагат с успех при случаи на колит. Често използвани растения са: - Мента, Джинджифил, Глухарче, Копър, Алое.
- Прилагането на пробиотици при колит спомага за възстановяването на нормалната чревна флора и по-бързо справяне с инфекцията.

Колит – профилактика

Превенцията на инфекциозния колит е до голяма степен обвързана с осигуряване на достъп до чиста питейна вода и храна. Спазването на хигиенни навици, консумирането на добре почистени и след подходяща обработка храни, в голяма степен може да предотврати възникването на заболяването.
Тъй като в основата на болестта на Крон и улцерозния колит стоят имунни механизми, предпазването от тях е трудно.
Профилактиката на исхемичния колит е обвързана с профилактиката на периферната съдова болест. Това включва избягване на тютюнопушенето, поддържане в нормални граници на кръвното налягане и холестерола, поддържане на оптимални нива на кръвната глюкоза при диабетици.