Medicina.ovo.bg | Болници, Клиники, Лечебни Заведения - СКАРЛАТИНА

МедицинаБГ

СКАРЛАТИНА

Скарлатината е остро инфекциозно заболяване, характеризиращо се с ангина, повишена телесна температура и дребнопетнист кожен обрив.
Боледуват предимно деца от 1 до 10 години. Приема се, че децата до 6 месечна възраст са невъзприемчиви към заболяването, поради предаден трансплацентарен имунитет от майката.
След преболедуване от скарлатина не се придобива траен имунитет и е възможно повторно заболяване.

Причина

Скарлатината се причинява от бактерия, наречена бета-хемолитичен стрептокок от група А. Стрептококите са относително устойчиви във външната среда и на дезинфектанти.

Предаване

Източник на зараза е болният човек или здравият заразоносител.
Скарлатината се предава предимно по:
-въздушно-какпков път - бактериите се съдържат в секрета в носа и устата на болните. При кихане и кашляне те се разпръскват във въздуха на малки капчици.
-и по-рядко по контактно-битов път, чрез замърсени предмети или храни - при докосване с ръце на замърсени с бактерии предмети и пипане след това на устата, носа или очите или при употреба на чинии, чаши и други прибори, които са били в контакт със заразен човек.
Най-добрият начин за предпазване от заболяване от скарлатина е добрата лична хигиена - често миене на ръцете и избягване на споделяне на прибори и съдове за хранене.
До 2 месеца, след преболедуването от скарлатина е възможно, човек да продължи да разпространява бактериите без да е болен и да има видими симптоми на заболяването.

Симптоми

Инкубационният период на скарлатината е 1-12 дни, като средно продължава 4 до 7 дни.
Скарлатината започва внезапно с висока температура, болка в гърлото и дребнопетнист обрив.
Най-честите симптоми са:
-Температура над 38,3оC
-Обрив - появява се на 18-я до 24-я час от началото на заболяването, като малки червени петънца, по шията, трупа и крайниците. Наподобява слънчево изгаряне, груб е на пипане и избледнява при натиск. Рядко има сърбеж. В повечето случаи е по-силно изразен в областта на сгъвките на тялото - горните крайници, мишниците, шията и слабините. Обривът се задържа приблизително от 2 до 7 дни и след като изчезне кожата по върховете на пръстите на ръцете и краката започва да се бели.
-Силно зачервено гърло, често с налепи
-Болки в гърлото
-Зачервяване на лицето с бледа област около устните
-Подути шийни лимфни възли
-Бял налеп върху езика
-Ярко червен език - „малинов език"
По редки симптоми:
-Гадене и повръщане
-Главоболие
-Болки по тялото

Усложнения

Усложненията биват ранни и късни.
Ранни усложнения:
-Отит
-Синузит
-Гноен лимфаденит
Късни усложения - засягане на сърцето, ставите и бъбреците:
-Миокардит
-Гломерулонефрит
-Скарлатинозен „ревматоид" (ревматизъм)

Диагноза

Диагнозата се поставя на базата на оплакванията на пациента, физикалния преглед и информация за контакт с болен от скарлатина. Лекарят може да вземе секрет от гърлото за микробиологично изследване и да назначи кръвни изследвания за потвърждаване на диагнозата - кръвна картина, СУЕ и AST.

Лечение

Скарлатината се лекува с антибиотици от групата на пеницилина, а при алергия към тях, средство на избор е еритромицинът, назначени от лекар.
Лекарят може да назначи антипиретици и аналгетици за сваляне на температурата и обезболяване на гърлото.
При малки деца и сърбящ обрив се уверете, че ноктите на детето са добре изрязани.
Препоръчва се прием на повече течности, тъй като при висока температура тялото се нуждае от повече течности.

Предотвратяване

Най-добрият начин за предпазване е спазването на добра лична хигиена и избягването на контакт с хора болни от скарлатина. Не съществува ваксина срещу скарлатината.
Болните от скарлатина се изолират за 10 дни, а хората имали контакт с тях се наблюдават 12 дни.